10 caracteristici ale animalelor pe care le consideram greșeli ale evoluției (dar de fapt, este invers)

Suntem adesea surprinși să vedem unele creaturi caudate care locuiesc cu noi pe aceeași planetă. De obicei, nu avem timp pentru a căuta informații despre ele pe Google sau pur și simplu suntem leneși să o facem. Deseori, unele trăsături ciudate ale unor animale îi fac unici.

Vă invităm să descoperiți 10 caracteristici ale animalelor pe care cu siguranță le considerați greșeli ale evoluției:

loading...

1. Culoarea tigrului

Toată lumea știe cum arată un tigru, dar numai copiii, din cauza dorinței lor de cunoaștere și descoperire a lumii, se întreabă de obicei de ce tigrul are culoarea blănii atât de ciudată. Cerbul, de exemplu, vede lumea în nuanțe de albastru și verde, iar blana de tigru din ochii lor este camuflarea perfectă.

2. Ciocul ornitorincului

Datorită ciocului ciudat, ornitorincului este un vânător excelent deși nu vede nimic în apă. Datorită receptorilor tactili și electrici, care îl ajută la orientare în apă, ornitorincul este înzestrat cu capacitatea de a detecta câmpuri electrice slabe. Când este scufundat folosește pentru orientare doar ciocul.

3. Poziția ciudată a ursului furnicar

Acesta este o măsură de apărare la care recurge ursul furnicar atunci când simte pericol. Cert este că singurul mijloc de autoapărare a acestui animal sunt labele din față, deoarece nici măcar nu are dinți.

4. Creasta curcanilor și a găinilor

Deși toată lumea este deja obișnuită cu aspectul ridicol al acestor creste, puțini sunt cei care știu despre rolul lor.

Spre deosebire de noi, păsările nu au glande sudoripare și nu pot transpira, astfel răcindu-și corpul, așa că au învățat să o facă în felul lor. Când pasărea este încălzită, sângele ei trece prin creastă, răcindu-se acolo. De asemenea, după culoarea crestei, cocoșii și curcanii determină când femelele sunt gata pentru împerechere.

5. Dungile zebrei

Există mai multe teorii de ce aceste animale au aceste dungi. Conform unei versiuni, alungă prădătorii și să reglează temperatura corpului. Cel mai recent studiu demonstrează că, printre altele, este și un fel de protecție împotriva insectelor. Din cauza dungilor insectelor le este greu să se așeze pe o zebră: o insectă nu poate calcula locul de aterizare și viteza de zbor.

6. Nasul antilopei Saiga

Din cauza nasului lor ciudat, antilopele saiga se deosebesc de alte artiodactile, dar au putut supraviețui până în zilele noastre. Acest organ, pe lângă purificarea extrem de eficientă a aerului, reglează temperatura corpului. Dacă este rece, nasul încălzește aerul care intră în plămâni, iar dacă este cald, îl răcește. Astfel saiga se adaptează cu ușurință la schimbările climatice.

7. Peștele gelatinos care-și schimbă aspectul.

Peștele gelatinos își schimbă aspectul atunci când este scos din habitatul lui, adică de la mare adâncime. Devine un pește urât. Mușchii săi sunt slab dezvoltați, iar corpul este un fel de jeleu, care permite acestui pește să înoate confortabil sub presiune ridicată.

8. Maimuţa gelada cu posteriorul roșu

Posteriorul roșu este folosit pentru a atrage atenția. Această zonă colorată este important în perioada de împerechere. În savana verde, acest semnal este clar vizibil de departe, iar masculii, văzându-l, nu pierd timpul.

9. „Pila” peștilor

Acest organ îi ajută să se orienteze în spațiu și să se hrănească. De altfel, ca și ciocul ornitorincului, este înzestrat cu electroreceptori care-i permit să înțeleagă ce se întâmplă în jur. Cu ajutorul dinților situați pe părțile laterale ale botului, vânează crustacee și alți pești.

10. A treia pleoapa la animale

loading...


Probabil ați observat cum o pisică care tocmai s-a trezit vă privește printr-o pielița albă. Omul are și el o a treia pleoapă, dar nu este dezvoltată. Funcția acesteia este similară cu cea a ștergătoarelor: acționează ca un element de protecție, îndepărtează depunerile și curăță globul ocular.

Ce anume vi s-a părut surprinzător?

loading...