Pentru că noul coronavirus se răspândește din ce în ce mai mult, oamenii sunt tot mai preocupați de siguranța ambianței casnice, luând măsuri de dezinfecție a tuturor obiectelor, inclusiv a ambalajelor alimentare, pe care le aduc din exterior. Dar cum rămâne cu hainele noastre? Cât timp supraviețuiește virusul pe acestea și poate un detergent obișnuit să îl elimine eficient? Urmărește în continuare sfaturile specialiștilor de la Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA și a medicilor specializați în bolile infecțioase.

Deși specialiștii de la CDC atenționează că noul coronavirus se răspândește de obicei prin picături, adică în timpul tusei și a strănutului, tot aceștia adaugă că agentul patogen poate rămâne pe o perioadă determinată pe obiecte și chiar pe haine.

Suspectez că virusul poate rămâne viabil pe haine de la câteva ore până la o zi”, ne atenționează Amesh A. Adalja, expertă în boli infecțioase din cadrul Centrului de sănătate John Hopkins din Maryland, SUA. „Acest lucru depinde, în cea mai mare parte, de condițiile mediului ambiant – temperatura și umiditatea influențează creșterea virusului”, a mai adăugat aceasta.

În general, Dr.Adalja consideră că hainele nu sunt calea principală de răspândire a virusului. Cu toate acestea, e mai bine să fii precaut, decât infectat. Iată ce măsuri poți să întreprinzi pentru aceasta:

Cât de frecvent trebuie să îți speli hainele?

Dacă nimeni din casa ta nu a fost confirmat drept infectat cu noul coronavirus și nu prezintă niciun simptom, poți să îți speli hainele ca de obicei. Însă, dacă ai mers la magazin, iar oamenii din jurul tău nu au respectat distanța socială, cel mai bine ar fi să îți speli hainele pe care le-ai purtat afară imediat ce ai revenit acasă.

Cercetătorii din cadrul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) au depistat, că în unele cazuri, virusul rămâne activ după două sau trei zile pe suprafețe din plastic și oțel inoxidabil și pentru 24 de ore pe carton și suprafețe din cupru. Unii nasturi, fermoare sau alte accesorii de pe haine pot reține pe suprafața lor virusul, aducându-l în casă.

Cum să procedezi cu hainele pe care le-a purtat un bolnav?

Dacă cineva din familia ta a fost confirmat cu COVID-19, trebuie să întreprinzi măsuri adiționale de precauție, în special în cazul lenjeriei de pat sau a prosoapelor, pe care le utilizează acesta.

CDC recomandă utilizarea mănușilor menajere, de unică folosință, în timpul lucrului cu lenjeria utilizată de un bolnav, iar apoi aruncarea imediată a acestor mănuși. După eliminarea mănușilor, spală-te pe mâini cu grijă. Procedează la fel și atunci când aranjezi hainele fără a utiliza mănușile de unică folosință. În plus, nu scutura lenjeria, pentru a nu contribui la dispersarea virusului prin aer.

Regimul de spălare pe care îl alegi pentru hainele bolnavului trebuie să fie cel ce utilizează cea mai fierbinte apă. CDC enunță că nu este nicio problemă dacă hainele bolnavului sunt spălate împreună cu ale celorlalți membri ai familiei, deoarece temperaturile înalte din mașina de spălat și detergenții pot nimici virusul. Totuși, specialiștii ne atenționează că umerașele și alte suprafațe, cu care au contactat hainele bolnavului, trebuie dezinfectate.

Poți să îți speli hainele manual?

Nu. Luând în considerare recomandările CDC, hainele trebuie spălate în mașinile automatizate, unde temperatura înaltă și cantitatea mai mare de detergenți își vor face cel mai bine treaba.

Sănătate să aveți!