Ingrediente necesare:

 • 1 kg zahăr
 • 1 kg miez de pepene
 • 250 ml apă
 • Zeama de la 3 lămâi

Mod de preparare:

 1. Curățăm pepenele de coajă și de semințe după care tăiem miezul cubulețe.
 2. Punem pepenele într-un castron, turnăm zeama de lămâie deasupra și lăsăm deoparte pentru 30 de minute. În tot acest timp, amestecăm ocazional.
 3. Punem la fiert 900 de grame de zahăr, împreună cu apa. Folosin o cratiță cu fundul gros.
 4. Fierbem siropul timp de câteva minute după care verificăm grosimea cu proba de fir: luăm o picătură de sirop între două degete, trebuie să formeze un fir de 1 cm.
 5. Dacă siropul este gata, adăugăm bucățile de pepene cu tot cu sucul format. Amestecăm și din momentul în care dă în clocot, fierbem timp de 5 minute.
 6. În timp ce dulceața fierbe, îndepărtăm spuma care se formează și ștergem și marginile cratiței cu un burete umed.
 7. Stingem focul, acoperim dulceața cu tifon ud și lăsăm dulceața să se răcească. Pepenele va absorbi din sirop, se va confia încet și se va întări.
 8. După ce se răcește dulceața, strecurăm fructele și punem lichidul înapoi la fiert. Mai adăugăm 100 g de zahăr și fierbem 5 minute, îndepărtând spuma.
 9. Punem pepenele înapoi în cratiță, amestecăm ușor și mai fierbem timp de 10 minute sau până dulceața este bine legată.
 10. Transferăm dulceața clocotită în borcane curate așezate pe o tavă de metal. Le închidem cu capace curate, le acoperim cu o pătură și le lăsăm să se răcească lent și complet.

Notă: înainte de a închide focul sub dulceață, verificăm dacă s-a legat suficient: pe o farfurie mică ținută la congelator punem 1 linguriță de dulceață; se va răci rapid și vom putea vedea dacă consistența este cea dorită.

Savurați cu poftă! Poftă bună!