• Infecția căilor respiratorii superioare și inferioare – care este diferența?

Sistemul respirator este alcătuit din nas, sinusuri nazale, gură, faringe (gât), laringe (aparatul de vorbire), trahee și plămâni. Infecțiile respiratorii superioare afectează părțile superioare ale sistemului respirator, care includ nasul, sinusurile și faringele. Infecțiile respiratorii inferioare afectează laringele, traheea și plămânii.

Infecțiile căilor respiratorii superioare (IACRS)

Acest grup de infecții include răceala sezonieră, gripa ușoară, tonzilita, laringita și infecțiile sinusurilor nazale. Pentru acestea, cel mai frecvent simptom este tusea. De asemenea, infecția plămânilor poate cauza nas înfundat sau rinoree (eliminări nazale), dureri în gât, strănut, dureri musculare sau dureri de cap.

Infecțiile căilor respiratorii inferioare

Aceste infecții pot fi găsite în căile respiratorii inferioare și în plămâni. Cauza lor pot fi virușii – în cazul unei pneumonii severe sau bacteriile – în cel al tuberculozei. Simptomele acestui tip de infecții includ tusea severă cu eliminare de spută, scurtarea respirațiilor, dureri apăsătoare în piept și respirații șuierătoare.

  • Tusea convulsivă (pertussis)

Această afecțiune este cauzată de bacteria denumită Bordetella pertussis. Simptomul caracteristic este tusa incontrolabilă și violentă, care cauzează dificultăți de respirație. Oricine, chiar și adulții pot experimenta boala, însă aceasta este deosebit de severă pentru sugari și copiii mici, punându-le viața în pericol.

Vaccinurile împotriva pertussis sunt recomandate atât copiilor, cât și adulților. Vaccinul ajută la prevenirea răspândirii tusei în rândul copiilor și adulților și poate fi administrat de la a doua lună de viață, fiind necesare încă 4 doze adiționale, administrate la intervale egale, ultima fiind administrată la vârsta de 4-6 ani.

Enterovirusul non-polio se referă la un grup de virusuri foarte răspândiți, care cauzează de la 10 la 15 milioane de infecții anual. Există virusuri din această categorie, asemenea enterovirusului 71, care afectează mânile, picioarele și cavitatea bucală, însă majoritatea persoanelor infectate cu enterovirus experimentează nu mai mult decât o simplă răceală.

Oricine se poate infecta cu enterovirus, însă grupul de risc este alcătuit din copiii de toate vârstele și adolescenți.

Inițial, enterovirusul se poate manifesta asemeni unei răceli banale, caracterizate prin febră, rinoree, strănut, erupții pe piele, vezicule cu lichid în cavitatea bucală și dureri musculare. Însă, unele persoane pot suferi ulterior și de respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație.

Tratamentul enterovirusului

Majoritatea persoanelor infectate pot fi tratate de medicul de familie. Însă în cazul apariției complicațiilor, se recomandă apelarea la specialistul de boli infecțioase, medicul urgentist, cardiolog sau pulmonolog.

În prezent, nu există tratament antiviral specific pentru enterovirusul non-polio.

Gripa sezonieră este o boală respiratorie acută, cauzată de virusurile gripale A și B, fiind deosebit de gravă pentru copii, vârstnici și persoanele cu imunitatea slăbită sau compromisă. Gripa este contagioasă și se răspânește prin intermediul picăturilor, ce se elimină în urma vorbirii, strănutului sau tusei unei persoane infectate.

Copiii bolnavi pot transmite virusul mai mult de 7 zile, însă există și adulți infectați care nu prezintă semne de boală.

Primele simptome ale bolii debutează în 1-4 zile după ce virusul pătrunde în corp, cauzând apariția febrei, frisoanelor, durerilor în gât, rinoreei sau a nasului înfundat, durerilor musculare, durerilor de cap și a slăbiciunilor generalizate în corp. Pe lângă acestea, copiii pot experimenta voma și diaree.

Complicațiile gripei la copii

The Centers for Disease Control (CDC – Centrul de prevenire și control al bolilor din SUA) estimează că anual în această țară, aproximativ 20 de mii de copii sub vârsta de 5 ani sunt spitalizați din cauza complicațiilor gripei. Complicațiile severe sunt caracteristice copiilor sub 2 ani.

Complicațiile gripei la adulți

În cazul adulților, complicațiile gripei pot fi pneumonia bacteriană, infecția urechilor și a sinusurilor nazale, deshidratarea și agravarea bolilor asociate, precum insuficiența cardiacă, astmul bronșic și diabetul zaharat.

Profilaxia gripei și vaccinul antigripal

Anual, la începutul sezonului rece, oricare adult ar trebui să se vaccineze împotriva gripei sezoniere pentru a preveni răspândirea virusului. Vaccinul conține virusul inactivat, care stimulează sistemul imun fără a provoca îmbolnăvirea. Aceasta ajută corpul să nu se îmbolnăvească la următorul contact cu virusul.

  • SARS (Sindromul Respirator Acut Sever)

Sindromul Respirator Acut Sever include infecții virale severe, cauzate de coronavirusurile SARS-CoV. Infectarea cu virușii SARS a început în China în anul 2003 și s-a răspândit pe Glob, afectând peste 8000 de persoane înainte de a fi localizată. Virușii se transmit de la om la om, iar din anul 2004 nu au mai fost cazuri de îmbolnăvire confirmate.

Simptomele provocate de SARS sunt febra, frisoanele, durerile musculare, dificultățile de respirație, durerile de cap și diareea. Majoritatea pacienților prezintă complicații sub formă de pneumonie.

Tratamentul SARS

Victimele SARS solicită, de obicei, terapie cu oxigen și o posibilă ventilație mecanică a plămânilor. Acum nu există tratament specific pentru SARS. La nivel local, autoritățile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) trebuie anunțate, dacă există vreun caz confirmat de infecție SARS.

Prevenirea și vaccinarea împotriva SARS

Savanții din China și SUA lucrează în prezent asupra vaccinului eficient împotriva SARS, dar cercetările sunt dificile din cauza absenței unei boli specifice pentru testarea tratamentului împotriva acesteia.

Măsurile recomandate pentru prevenirea SARS includ spălarea regulată a mâinilor cu apă caldă și săpun sau utilizarea dezinfectantelor pe bază de alcool, purtarea măștilor de unică folosință, dezinfectarea suprafețelor și spălarea lenjeriei și a prosoapelor personale cu apă fierbinte și detergenți.

Fiecare dintre noi a suferit o răceală sezonieră la o etapă sau alta a vieții. Această infecție respiratorie acută a căilor respiratorii superioare poate fi provocată de cele peste 57 de tipuri de adenovirusuri. Persoanele infectate devin contagioase peste câteva zile după debutul simptomelor și rămân astfel până la dispariția totală a lor. În total, această perioadă durează aproximativ 2 săptămâni.

La fel ca oricare altă infecție a căilor respiratorii superioare, răceala sezonieră cauzează apariția rinoreei, durerilor în gât și a durerilor de cap. De asemenea, nodulii limfatici se pot inflama. De obicei, persoanele se restabilesc în aproximativ o săptămână după debutul bolii, însă aceasta poate dura și până la două săptămâni.

Nu există un tratament specific pentru această categorie de îmbolnăviri. În acest caz, antibioticele sunt inutile și nu trebuie să faceți abuz de ele. Antiinflamatoarele, antipireticele, spray-urile nazale și siropurile pentru tuse pot scădea din simptome.

Pentru a administra medicamentele, citește prospectele medicale, în special în cazul în care tratezi copiii, deoarece majoritatea acestora nu sunt potrivite pentru ei.

În plus, nu uita să te odihnești corespunzător și să te hidratezi eficient.

Fii atent la sănătatea ta!