O simplă deficiență a unei singure vitamine poate provoca dureri puternice de articulații și de spate. Este vorba despre vitamina D, care mai degrabă este asemenea unui hormon.

Vitamina D nu este produsă de tiroidă ci de pielea expusă la soare. Este necesară pentru numeroase procese în organism.

De exemplu, cortizolul are nevoie de mari cantătiți de vitamina D pentru a fi produs iar cantități insuficiente de cortizol produc inflamație și durere în articulații. Durerea de spate are legătură cu lipsa vitaminei D și cu deficiența de vitamina B5,B6 și B12.

Cârceii sunt un semn de lipsă de vitamina D și, în mod normal, arată lipsa de calciu. Alte simptome includ spasmofilia. Există un deficit general de vitamina D în rândul populației din cauza alimentației necorespunzătoare. Românii consumă foarte puțin pește iar sursa cea mai importantă de vitamina D este peștele gras. Alte alimente care ne pot ajuta în acumularea vitamine D sunt brânzeturile, gălbenușul de ou și carnea de vită.

La noi există așa o ideea că peștele gras îngrașă, dar atunci ce să mai vorbim de carnea grasă? Peștele gras este foarte bun și sănătos pentru organism. Ar trebui o educare mai clară a populației în ceea ce privește consumul de pește. Și la adulți, și la copii.”, spune dr. Doina Catrinoiu, diabetolog și nutriționist.